Waarom wij geen oorbellen schieten

Wanneer je zeker wilt zijn voor een goede genezing laat je piercings piercen en NIET schieten! Ook de zogeheette doordruksystemen zijn niet ideaal voor kraakbeen en oorlellen, en maken ook meer schade dan wanneer je het laat piercen.  En 9 van de 10 keer is het niet mooi recht. 

 

Bij het schieten en de doordruksystemen wordt het gaatje gemaakt met een vrij bot sieraad in combinatie met een harde klap. Hierdoor krijg je meer schade aan het wondje en kan de genezing langer duren, en wat vaker voor complicaties zorgt, al helemaal bij kraakbeen. Met een naald is deze schade minder groot dan bij het schieten, omdat de naald veel scherper is en hierdoor een “mooiere” wond wordt gemaakt, en zelfs minder pijnlijker is. Hoe scherper de naald hoe minder je er van voelt.

 


Bij het schieten en de doordruksystemen heb je ook geen speling tussen het sieraad en de wond, waardoor je continu een druk op de wond hebt, hierdoor de genezing langer kan duren, en vaker voor complicaties zorgen. Bij het piercen met een naald is de naald altijd iets groter dan het sieraad. Op het blote oog niet zichtbaar, maar voor de genezing werkt dat wel in zijn voordeel. Je hebt minder druk op de wond, dus minder kans op complicaties.

De sieraden wat gebruikt worden bij het schieten en de doordruksysemen zijn vaak van lagere kwaliteit. De vlinderknopjes hebben openingen aan de achterkant wat een ophoping van bacteriën wordt. Bij het piercen van bijvoorbeeld een oorlel kan een labret gebruikt worden. Hier heb je een mooi afgewerkt plat achterkantje waar zich geen vuil in kan nestelen. Oorbellen bij het schieten zijn alleen maar verkrijgbaar in één maat. Helaas heeft niet iedereen dezelfde maat oorlellen. Wanneer iemand dikkere oorlellen heeft, kunnen de knopjes al vaak te strak zitten wat voor complicaties kunnen zorgen. In het ergste geval wordt het knopje door teveel spanning het oor ingetrokken. Bij het piercen wordt van te voren naar de dikte van het oor gekeken, aan de hand van dat wordt een passende lengte erin gezet. Sieraden die gebruikt worden bij het piercen heb je in verschillende maten, dus zit er altijd een geschikte maat bij voor jou oor. Labrets worden vast gezet doormiddel van een balletje wat erop geschroefd kan worden, hierdoor kan je het sieraad ook nooit te strak aanduwen, want vaak gebeurd bij het schieten. Hierdoor heb je minder spanning op het oor, en ook minder complicaties.
Een labret is ook prettiger tijdens het slapen, in hoeverre je erop kan slapen. Deze prikken niet in de huid in vergelijking met een normale oorbel met een scherp puntje.