Het stretchen van oorlellen, het lijkt allemaal makkelijk en zonder risico’s. Mits je het volgens een paar “richtlijnen” doet is het inderdaad makkelijk, en beperk je risico’s zoals bijvoorbeeld scheurtjes of blowouts. Via deze handleiding willen we je graag wat tips geven over het stretchen van oorlellen. Let op, dit zijn basis richtlijnen en kunnen per persoon verschillen aangezien niet iedereen het zelfde is.

Het begint allemaal bij het juiste materiaal. Gebruik GEEN double flared sieraden. Deze zijn niet geschikt om mee te stretchen. Gebruik single flared of no flared sieraden.  Glass, ASTM 138 staal, ASTM F136 titanium, diverse steen soorten zijn ideal om mee te stretchen. Probeer acryl zoveel mogelijk te vermijden, acryl is vrij poreus waar zich vuil in kan ophopen en kan leiden tot irritatie. Hetzelfde geldt voor organische materialen zoals hout. En gebruik al helemaal geen silicone.

Tweede belangrijkste punt is de tijd die tussen het stretchen laat. MINIMAAL 4 weken wachten, het is beter om er zo lang mogelijk tussen te laten 6 a 8 weken tot zelfs 3 maanden. Uiteindelijk moet  je voornamelijk naar je eigen lichaam luisteren. Op het moment dat het stretchen pijn doet of al lichtjes begint te bloeden, dan ga je te snel. Wanneer dit gebeurt, meteen stoppen, en terug gaan naar de oude maat en langer wachten voordat je weer gaat stretchen. Hoeveel mm laat je er uiteindelijk tussen? NOOIT meer dan 2mm per keer stretchen. Beste is om per mm te stretchen.

Gebruik geen tapers als sieraad. Vaak worden tapers gebruikt voor het stretchen, en helaas blijven die langer dan de bedoeling is in het oor en worden ze weken gedragen als sieraad. Tapers zijn gereedschappen om te stretchen en zijn niet bedoeld om voor langere tijd de dragen. Doe er meteen na het stretchen een gepast sieraad in.
Een andere methode wat je wel eens geregeld voorbij ziet komen is de tape methode met ptfe tape. Ook dit is niet geschikt om mee te stretchen. Vaak krijg je oneffenheden, waardoor je het oor niet gelijk mee doet stretchen. Daarnaast hoopt zich hier vuil in op wat kan leiden tot irritaties.

Vaak kan je je oren laten stretchen bij piercing studio’s. Let erop dat ze niet te veel millimeters per keer aanraden en dat ze je ook niet te snel terug laten komen voor een maatje groter. Helaas zijn ze dan meer bezig met hun eigen beurs dan de gezondheid van je oorlellen.

Dagelijks je oren masseren kan ook veel voordelen hebben bij het stretchen. Je kunt er diverse oliën voor gebruiken, zoals jojoba olie of kokosnoot olie. Masseren zorgt voor meer bloeddoorstroom wat weer zorgt voor het maken van nieuwe gezonde cellen. Maar ook af en toe een paar maten naar onder zakken (bijv 4mm) zorgt ervoor dat je gezonde dikke oorlellen krijgt. Vooral als je naar grotere maten wilt stretchen, of je oorlellen te dun zijn om verder te stretchen.

Al met al is het belangrijk dat je er genoeg tijd tussen het stretchen laat. En dat je niet te veel in een keer gaat stretchen. Bij twijfels of vragen ben je altijd welkom.