Elk lichaam is anders dus elk lichaam kan anders reageren. Hier geven we je een algemene uitleg over de verzorging van piercings en waar je op moet letten. Deze verzorging geld niet voor orale en intiem piercings!

Vanuit de GGD wordt het aangeraden om twee maals per dag de piercing schoon te maken met een antibacteriële zeep, denk hierbij aan uni cura zeep, een van de bekendere merken. Maar je kan ook gebruik van de antibacteriële spray van Easypiercing, speciaal ontwikkeld voor het verzorgen van piercings. Wanneer je een antibacteriële zeep gaat gebruiken is het heel belangrijk dat je na het schoonmaken de zeeprestjes goed doet afspoelen, blijven deze namelijk zitten, kan het wondje te zeer uitdrogen waardoor de kans op irritatie groter is. Korstjes die tijdens het schoonmaken niet loskomen, vooral laten zitten. Uiteindelijk zitten ze er met een reden. Na het schoonmaken de piercing voorzichtig droog deppen met keukenrol. Gebruik GEEN handdoek.

Wanneer je een antibacteriële zeep gebruikt is het aan te raden deze niet langer te gebruiken dan twee weken. Na twee weken kan je het beste overstappen op een steriele saline oplossing (zoutoplossing). Wanneer je zeep niet kan verdragen, kan je de piercing ook meteen vanaf het begin met een steriele saline oplossing schoonmaken.

Ga de steriele saline oplossing nooit zelf maken. De verhouding moet precies kloppen, is deze te zwak dan helpt het niet. Is deze te sterk ga je de huid te zeer uitdrogen. Steriele saline oplossing kan je kant en klaar bij de apotheek kopen, NaCL 0,9%, of saline solution van Easypiercing. De saline oplossing van Easypiercing zit in handige spuitbus. Via een afstandje spuit je het op de piercing, laat je even één minuutje met rust en doe je weer afspoelen met stromend water en droogdeppen met keukenrol. Dit twee keer per dag herhalen.

Het aller belangrijkste: Blijf van je piercing af! Ga er niet mee draaien of bewegen, een piercing kan niet vastgroeien in de huid. Elke keer als je er met je vuile vingers aanzit is de kans op ontstekingen veel groter. En door het draaien ga je het wondje irriteren, reden nr1 van ontstekingen!

Geen sterilon gebruiken! Vroeger werd dit geregeld aangeraden, uiteindelijk is gebleken dat dit veels te sterk is om piercings mee te verzorgen, ja gaat niet alleen de bacteriën kapot maken, maar ook de gezonde huid.

Probeer druk punten tijdens de genezing te vermijden. Ga bijvoorbeeld bij een oorpiercing niet erop slapen. En vermijd hoge broeken bij een navelpiercing.

Twijfel je of de genezing goed gaat? Ga altijd langs een studio. Je kan beter 10 keer te vaak langs gaan dan 1 keer te weinig. Piercing niet bij ons gezet? Ook dan ben je bij ons altijd van harte welkom voor raad en advies